تغذیه و سلامت دهان و دندان
تغذیه ی مناسب به معنای داشتن یک رژیم غذایی متعادل است تا بدن بتواند مواد غذایی مورد نیاز را برای حفظ سلامتی را دریافت کند.
اگر رژیم غذایی شما از نظر مواد مغذی مورد نیاز بدن ضعیف است، دهان به سختی میتواند در برابر عفونت مقاومت کند. این مسئله به بیماری پریودنتال (لثه) منجر میشود که از عامل اصلی از دست دادن دندان در بزرگسالان است. اگرچه تغذیه ی نامناسب به طور مستقیم منجر به بیماری پریودنتال نمیشود، بیشتر محققان معتقدند این بیماری، در افراد با رژیمهای غذایی فاقد مواد مغذی کافی سریعتر پیشرفت میکند و میتواند شدیدتر باشد.
اگر دارای کودک هستید، یک رژیم غذایی متعادل به همراه بهداشت مناسب دهان، به آنها در داشتن دندانهای محکم و مقاوم در برابر پوسیدگی کمک میکند. از بین مواد مغذی به کلسیم، فسفر و مقادیر کافی از فلوراید توجه ویژه داشته باشید.
الگوهای غذا خوردن و انتخاب غذا، بین کودکان و نوجوان از عوامل مهمی هستند که بر سرعت پوسیدگی دندان هایشان اثر میگذارند. وقتی باکتریها در مجاورت غذاهای باقیمانده در دهان قرار میگیرند، اسیدی تولید میشود که به دندانها صدمه خواهد زد؛ اگر استفاده از مسواک و نخ دندان به طور کامل و منظم انجام نگیرد، این موضوع در نهایت به پوسیدگی دندان خواهد انجامید.
دانستن
یک رژیم غذایی نامناسب منجر به بیماریهای لثه و پوسیدگی دندان خواهد شد. غذاهای غنی از کربوهیدرات، قند و نشاسته، به شدت باعث تولید اسیدهای پلاکی میشوند که به مینای دندان آسیب میرساند. در نهایت، این اسیدها سبب میشوند مینای دندان تجزیه و حفره (پوسیدگی) ایجاد شود.
اگر میخواهید غذاهای حاوی قند یا نشاسته زیاد بخورید، سعی کنید این کار را در حین وعدههای اصلی انجام دهید و از خوردن آنها به عنوان میان وعده پرهیز کنید. همچنین از خوردن غذاهایی که به دندان می چسبند خودداری کنید چرا که باعث تشکیلِ بیشترِ پلاک میشوند. تولید بزاق دهان، در حین غذا خوردن افزایش مییابد که این امر به شسته شدن غذا و اسید موجود در دهان کمک میکند.
غذاهایی که حاوی هرگونه قندی هستند میتوانند موجب پوسیدگی دندان شوند. تقریباً در همه ی غذاها، حتی شیر و سبزیجات، انواعی از قند وجود دارد. اما این غذاها بخش مهمی از رژیم غذایی سالم هستند چرا که بیشترشان حاوی مواد مغذی مهمی می باشند. برای کنترل بهترِ میزان قندی که مصرف میکنید، برچسبهای مواد غذایی را بخوانید و غذاها و نوشیدنی هایی را انتخاب کنید که میزان شکر افزودنی کمتری دارند. شکر افزودنی اغلب در نوشابه ها، آبنبات، کوکی و شیرینیها وجود دارد.
برنامه ریزی
سالم نگهداشتن دندانهای خودتان یا فرزندانتان به چندین عامل بستگی دارد. میدانید که باید یک بار در روز نخ دندان بکشید، دو بار در روز مسواک بزنید و مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید؛ اما رژیم غذایی نیز نقش مهمی در سلامت دندانها ایفا میکند. غذاهایی که قند زیادی دارند از علل شایعِ پوسیدگی دندان هستند. لازم نیست مصرف آنها را به طور کامل قطع کنید، ولی به حداقل رساندن مصرف آنها به حفظ دندانها در آینده کمک میکند. سعی کنید غذاهایی را به وعده های غذاییتان اضافه کنید که قند کمتری دارند تا سلامت عمومی و نیز سلامت دندانهای خانواده ی خود را بهبود ببخشید.
برای داشتن یک رژیم متعادل، غذاهای متنوعی از هر پنج گروه اصلیِ غذایی مصرف کنید و دفعاتِ مصرفِ میان وعده را محدود کنید. اگر میان وعده میخورید، غذاهای مغذی مثل پنیر، سبزیجات خام، ماست معمولی یا میوه مصرف کنید. به یاد داشته باشید غذاهایی که به عنوان بخشی از یک وعدهی غذایی مصرف میشوند ضرر کمتری دارند؛ چرا که بزاقِ ترشح شده به شسته شدن غذاها از دهان و کاهش اثرات اسید کمک میکند.
:: بازدید از این مطلب : 62
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0